april 20, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Chlamydia en de gevolgen

Je bent er waarschijnlijk al talloze keren voor gewaarschuwd in je leven, en toch kan je door een slippertje pech hebben en eraan vast zitten: een soa. Even voor de duidelijkheid, een soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening en je kan er een krijgen door onveilige seks te hebben. Sommige soa’s zijn gelukkig te verhelpen, maar sommige ook niet, en je wil echt niet dat jou dat overkomt. Een van de meest voorkomende soa’s in Nederland is chlamydia. Weet je daar nog maar weinig van, dan is hier wat informatie. 

Wat is het

Chlamydia is een infectie en wordt veroorzaakt door een bacterie. Iedereen kan het krijgen, maar het komt wel vaker voor bij jongeren dan bij ouderen. De bacterie besmet de slijmvliezen van de plasbuis, anus, keel of baarmoedermond. Daar ontstaan dan ontstekingen. 

Symptomen

Sommige mensen hebben helemaal geen klachten en dragen toch chlamydia met zich mee. Dat is zeer gevaarlijk, want ten eerste kan je het zomaar doorgeven aan anderen zonder het te weten, en ten tweede kan de bacterie ernstige gevolgen hebben. Als je wel klachten krijgt, zie je dat bij vrouwen vaak aan de afscheiding. Ook kan er bloedverlies voorkomen. Mannen kunnen een soort witte afscheiding krijgen. Bij zowel mannen als vrouwen kan er pijn bij het plassen voorkomen. Ook algehele irritaties rond de vagina of penis kunnen zich voordoen. 

Gevolgen

Chlamydia hoeft geen, maar kan wel heel ernstige gevolgen hebben. Er kan bij vrouwen een ontsteking in de eileiders of het bekkengebied ontstaan. Daardoor kan je eindigen met chronische buikpijn. En het kan zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Heb je de soa tijdens een zwangerschap, dan is dat slecht voor het kind. Dat kan bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of te vroeg geboren worden. Bij mannen kan chlamydia leiden tot een ontsteking van de bijbal of het prostaat. En ook bij mannen kan er verminderde vruchtbaarheid ontstaan. 

Testen

Omdat chlamydia vaak geen klachten geeft, is het belangrijk dat je zelf in de gaten houdt wanneer je onveilig seks hebt gehad. Als dit het geval was, laat je dan testen. Bijvoorbeeld een chlamydia test vrouw kan je zo regelen. Mocht je besmet zijn, licht dan direct iedereen in met wie je seksueel contact hebt gehad. Maar natuurlijk geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maak het jezelf niet zo lastig en zorg dat je altijd beschermd seks hebt. Dan loop je ook geen risico en dat bespaart je een hoop gedoe en stress!